'İleri demokrasi'nin yolları sansür döşeli!


Demokrasi ve özgürlük, neredeyse yüz yıldır belki de başka hiçbir toprakta yankılanmadığı çok ses buldu bu ülkede. Hepimiz demokratik bir ülkede yaşamak gayesiyle harekete geçtik, meydanlara döküldük, oy kullandık... Siyasilerimiz kendileri iktidara geldiği takdirde ne şahane bir özgürlük sunacaklarını, yasaklardan bunalan insanları nasıl ferahlatacaklarını anlattılar ballandıra ballandıra.


Sonuç ne oldu peki?

Sansür kurulları kaldırıldı mı?

Hayır.

Her türlü ifade özgürlüğünü kısıtlayan yasal düzenlemeler iptal edildi mi?

Hayır.

Bunların hiçbiri yapılmadığı gibi, var olanların da üzerine bir güzel cila çekilip daha şık hale getirildi; her birine 'sağdan soldan' yeni mıhlar çakıldı ki, yerine sağlam otursun, kimse kaldıramasın yerinden.

Aç gözünü ey okur, daha kitaptan korkan insanlardır senin hayatınla ilgili kararları elinde tutan!

*


Son bir haber, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı William S. Burroughs'un Sel Yayıncılık'tan çıkan 'Yumuşak Makine' kitabı hakkında 'genel ahlak, halkın hassas haya duyguları' ve benzeri bildik mazeretlerle soruşturma başlattı. Savcılığın dediği olursa, kitabın ilgili bölümleri metinden çıkarılarak yeniden basılacak.

Cürete bakar mısınız, bir edebiyat metnini paşa gönlüne göre değiştirme hakkına sahip olduğunu düşünen bir 'hukuk' sisteminin içinde yaşıyoruz!

Kitapla ilgili herhangi bir savunma yapmak derdinde değilim. Zaten yazının sonuna ekleyeceğim linkten de okuyabileceğiniz gibi, Sel* gerekli cevabı gayet güzel vermiş -anlayana.

Fakat biz daha 140 sayfalık küçücük bir kitaptan bile korkarken, nasıl bahsedeceğiz özgürlükten, haktan hukuktan? Nasıl savunacağız fikri bize uyan uymayan herkesin insanlık sınırları içinde gönlünce yaşamasını?

Siz sağdan soldan dem vurmaya devam edin hele; zihnininiz her yanını kemirmiş totaliterlikten daha kurtulamamışken...

3 yorum:

  1. Yazının sonundaki göremedim.

    YanıtlaSil
  2. orada durup durur beya;)

    YanıtlaSil
  3. Size kesinlikle katılmakla birlikte internet ve sansür hakkında ben de bir şeyler karaladım. Düşüncemizi hala paylaşabiliyorken geniş kitlelere ulaştırmayı kendime bir borç biliyorum. Keyifli yazılar dilerim...

    YanıtlaSil